HTML

Civilization V - egy rajongó szemével

2010 végére kijön kedvenc játék-sorozatom, a Sid Meier's Civilization ötödik darabja. Ezzel kapcsolatban szeretnék itt írni: infókat, gondolatokat.

Friss topikok

Linkblog

Helyzet Húsvét után – „második kör”

2010.04.08. 15:29 :: dylan73

Túl vagyunk a bostoni Pax East 2010 rendezvényen, ahol jelen volt a Civ5, bemutatta magát félórában a szerencsés bejutottak számára, és a 30 perces alkalmak alatt állítólag a közönség kérdéseket is feltehetett. Ebből sajnos nem sok jött ki, az újabb szépszámú beszámolókban sok a bizonytalan és redudndáns infó, de azért annyi mégis akadt, hogy jelentkezhessünk egy újabb körrel.

Sok a kérdőjel, de ilyenkor ez még megbocsátható – és nincs is szebb egy rajongó számára, mint tépelődni, fantáziálni a játékkal kapcsolatban.
[Épp ezért olykor ilyen zárójelben (is) kommentelünk].

Igyekszünk a redundanciát elkerülni, tehát az itt leírtak az előző, „első körös” írásra (khm, annak olvasására…) alapoz.

Megjelenés

Egyes források szerint a Pax East 2010 kiállításon elhangzott, hogy a játék 2010 szeptemberében, sőt, annak első napján jelenik majd meg. Ez érdekes és szívet melengető hír, de ne vegyük készpénznek, különösen, hogy ugyanezen források szerint a játék jelenleg még csak pre-alfa állapotban van, vagyis még formálódik, ezt követné a lezárt tervezés alapos tesztje.
Egyelőre az látszik biztosnak, hogy 2010-ben kész lesz.
[Azért, ha lehet, legyen mégiscsak szept. 1.]

A játék már megrendelhető az Amazon-on, 49.99 dollárért, együtt kínálják a Diablo 3-al és a Starcraft II-vel.

Gépi követelmények

Hivatlosan továbbra sincs közlemény, ezzel együtt az alábbiakat már tudjuk:

Grafika:
Erről külön beszélgetés is volt, hogy széles skálában gondolkoznak, Dx9-től fokozatosan Dx11-ig. Lehet minimalista módon, Dx9-re optimalizáltan játszani, pl. animációk nélkül.

Processzor:
A játékot elsősorban kétmagos gépekre tervezik, de képes lesz akár nyolc szálat is
használni, vagyis – ahogy azt egy beszámoló írta – „örülhetnek a Quad Core i7 tulajdonosok”.

[Gépet vásárolni szándékozó rajongók figyelmébe: a Civ hagyományosan inkább CPU és RAM igényes, kevésbé a GPU kell.. kivéve persze, ha valaki Dx11-et szeretne...]

Vezetők/Népek

 

Izgalmas kérdés, hogyan alakul az AI vezetők/népek karaktere. Megszűnik a Civ4-ben ismert „traits”, vagyis az, hogy egy vezető valami ismert bónusz-kombinációval bír, ehelyett „flavour”-ök lesznek, viselkedési „jellemzők”, csoportokba szedve (?), és a vezetők a csoportokból válogatnak össze egy-egy jellemzőt: pl. „Terjeszkedés” címszó alatt az orosz Katalin azt érti majd, hogy ő szeret „területileg terjeszkedni, sok várossal”, Napóleon is terjeszkedne, de ő háború útján…
[a képen az Erzsébet, angol királynő látható.]

A jellemzők száma jelenleg bizonytalan, 25 vagy 30 lehet. És azt sem tudjuk, egy vezetőnek hány jellemzője lehet, és pontosan miképpen válogatva.

Tudni vélt jellemző-kategóriák:
Általános stratégia,
Terjeszkedés,
Növekedés,
Fejlődés,
Katonai elképzelések,
Tengeri erők fejlesztése,
Felderítés,
Tengeri felderítés.

A jellemzőkön kívül azért lesznek valamiféle bónuszai a népeknek [a la Civ Rev?], de ezek egyediek lesznek.

Diplomácia

A Civ4-ben a játékos tudhatta a vezetőkkel való viszony aktuális jellegét, egyrészt ez a „barátságos”-tól a „dühöngő gyűlölködő”-ig kategória szerint tudható volt, másrészt konkrétan egy negatív vagy pozitív érték is jelezte. Ez állítólag megszűnik, nem lesz látható érték, és talán megnevezés sem – a játékosnak magában kell számon tartania, kivel milyen viszonyban van, illetve ezt feltételezhetően segíti az, amit egy aktuális diplomáciai tárgyalás során lát és hall. Nem tudni, de lehet, hogy a saját tanácsadónk is majd segíthet ebben. A cél ezzel az, hogy az AI ellenfeleket ne gépnek érezzük, hanem kvázi „ember”-játékosnak. Ezt az érzést „segítheti”, hogy az AI be is csaphat minket bizonyos fokig.
[Remélhető azért, hogy nem lesz ebből káosz, és többé-kevésbé eligazodunk majd a viszonyok között… és hogy élvezhető lesz ez az egész.]

Egységek

Egy mezőn legfeljebb egy katonai és egy nem katonai egység állhat majd egyszerre.
[Egyelőre ez a leginkább biztos állítás erről a kérdésről]

Egységeink áthaladhatnak az olyan mezőkön, melyeket saját vagy baráti egység foglal el.

Egyre hangsúlyosabban kiemelik a beszámolók, hogy az egységek sebződhetnek, nem halnak meg azonnal egy csatabeli vereség esetén (feltehetően több támadás kell ehhez egy körben, vagy jelentős eltérés az egységek fejlettségét tekintve), és hogy nagy értéke lesz a veterán és felfejlesztett, aktuálisan modernizált egységeknek. Ez a játékélményt is erősíti – lesznek kedvenc, féltve, illetve kiemelten kezelt egységeink (el is nevezhetjük őket).
[Azt azért remélem, hogy egy tank képes eltörölni egy csatában az őskor egységeit…]

 

A „távolra ható” egység (vagyis pl. íjász) a Panzer General-hoz hasonlóan támogató „tüzet” ad le ellenség támadásakor (pl. megtámadják a harcosunkat, ekkor, ha a támadó az íjász számára elérhető, az íjász automatikusan nyilazza a támadót).
[Kérdés, hány lehetősege lesz „lőnie” egy ilyen egységnek egy körben…]

Úgy látszik, az egységek automatikusan fejlődnek majd aktuális technikai szintre (upgrade), ha van erre pénzünk…
[ez erősen kérdőjeles mozzanat: rögtön a terepen fejlődik, vagy városban, netán kell hozzá épület is? És pénzért, vagy „kalapácsért”, vagy más befektetéssel? Ingyen csak nem…]

Hajózásról:
Ha megvan a megfelelő technológiai fejlettség, a szárazföldi egységek szállítóhajóvá átalakulva szállhatnak vízre – vagyis nem kell őket „berakni” egy szállítóhajóba (ilyenek nem lesznek). A vízen ekkor az egység nem harci egységnek számít, és lehet vele egy mezőn egy darab hadihajó, ami nem is árt, ha van, merthogy a szállítóhajó-forma nem képes magát megvédeni. Az egyik beszámoló szerint egy mezőn akárhány szállítóhajó lehet, mivel ezek civil egységnek számítanak (nem tudnak védkezni!).
[most akkor mennyi egység lehet egy mezőn?]

Az jelenleg még nem világos, hogy hol és hogyan lehetséges földról vízre kerülni, illetve fordítva [de remélhető, hogy ez valami „logikus” módon történik, és valamiképp költségesen, és így nem mosódik össze technikai értelemben a föld és víz az egységek számára].

Egyedi egységek: Az egyes népeknek lesz speciális, egyedi egységük, ami állítólag tényleg egyedi lesz, tehát pl olyan, mint a kesik ló volt a mongoloknak a Civ4-ben.

Városok

A városok területének rendszeres bűvülése aszerint alakul majd, amilyen szempontokat követ a város a fejlődésében, ha pl. valaki élelemre/népességnövekedésre hajt a városban (ld. civ4 „governor” beállítás), akkor a terjeszkedés is a termőföldek felé történik, ha az ipari termelésé a fő hangsúly, akkor a dombok lehetnek cél – illetve általánosan azzal a nyersanyaggal bíró mező, ha van ilyen, ami passzol a képbe (pl. búza, avagy vas).

A városok védelme elsősorban azok speciális védőerején (hit points) múlik majd, ehhez lehet használni katonai egysége(ke)t is, de úgy, hogy az(ok) beolvadnak a védőerőbe, azt növeli(k) – tehát városvédelemkor nem önálló és harcoló egység(ek)!
[Azt nem tudjuk, ha beolvadnak, vajon „ki lehet-e olvasztani” őket ismét önálló egységekké…]

Bábkormányok

Ez új elem a városállamok mellett: ha elfoglalunk egy várost, lehetőség van arra, hogy meghagyjuk őket kvázi-önálló, bábkormánnyal bíró városállamnak: miénk lesz a tudomány- és pénztermelésük, és a kultúrájuk is minket gyarapít, de a termelésükbe nem szólhatunk bele.
[Ennek mélyebb értelmét most még nem látjuk, de talán lesz valami oka, hogy megérje nekünk ez a kvázi Civ4-féle vazallus opció.]

Utak

Úgy néz ki, sokkal kevesebb út lesz a térképen/terepen, mivelhogy ezek az egységek számára nem jelentenek majd gyorsabb mozgást. Az utak a kereskedelmi kapcsolatot jelentik majd. [Nem tudjuk, vízen ez majd hogy néz ki]. Arról is írtak, hogy ha nyersanyagos mezőn menne keresztül az út, csökkenne a nyersanyag mennyisége. Összességében az út ehát egyfajta jelzés csak, de fontos stratégiai szerepe lehet, és feltehetően lehet majd blokkolni az általa jelzett kereskedelmi kapcsolatot. [Kalózkodás? Blokád?].

[Azt még nem tudjuk, mi lesz a vasúttal…]

Hajózható folyók?
Egyelőre meg nem erősített infó, de mintha majd a folyókon is lehetne haladni hajókkal. [Hogy ez mit jelent – egységek szállítódhatnak/mozoghatnak így? – nem tudni, ahogy azt sem, hogy akkor a folyón haladó egység lehet-e katonai, vagy nem (emlékezzünk, egy mezőn elvileg csak egy katonai egység lehet).]

Modding

A Python helyett Lua lesz az egyik kerete a moddolásnak.

 

* * *


Hát, ennyi a jelen helyzet. Remélhetőleg a júniusi E3 „csúcs” előtt lesz még valami dobása a Take-Two marketingnak, pl. egyes netes lapok kaphatnának kipróbálásra egy aktuális civ5-fejleményt… Ehhez persze nyilván előbb le kell zárni valamilyen szinten a játék alakítását, azaz béta-szintre kell hozni a produktumot…
 

1 komment

Címkék: stratégia körökre osztott civilization civ sid meier civilization v civ 5 civ5

A bejegyzés trackback címe:

https://civ5.blog.hu/api/trackback/id/tr121904765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dylan73 2010.05.10. 14:07:05

ezer bocs, de elfelejtettem megnyomi a "publikálás" gombot, úgyhogy csak most került ide fel...
süti beállítások módosítása