HTML

Civilization V - egy rajongó szemével

2010 végére kijön kedvenc játék-sorozatom, a Sid Meier's Civilization ötödik darabja. Ezzel kapcsolatban szeretnék itt írni: infókat, gondolatokat.

Friss topikok

Linkblog

Itt a "Gőz", reméljük, annyira nem "gáz"...

2010.05.10. 10:24 :: dylan73

A múlt héten fontos közlemény jelent meg,
idézem a maga angol nyelvű valóságában, egészben:

"2K Games and Valve today announced an agreement to power all PC versions of the highly anticipated Sid Meier’s Civilization V with many of Steamworks’ features and offer a special Digital Deluxe Edition via Steam. In addition, customers who pre-order the regular or Digital Deluxe editions of Sid Meier’s Civilization V on Steam will be rewarded with a free map pack when the game launches in fall 2010.

Sid Meier’s Civilization V players will enjoy the benefits of the Steamworks’ features included in all PC versions such as auto-updating, Steam Achievements, downloadable content, multiplayer matchmaking and more.

Sid Meier’s Civilization V Digital Deluxe Edition will expand players’ conquests with the new Babylonian civilization and their ruler, Nebuchadnezzar II (c. 630 – c. 561 B.C.).
As King of Babylon, gamers will be able to expand their empire with advanced Babylonian Bowmen to rightfully earn the title of Nebuchadnezzar the Great. Sid Meier’s Civilization V Digital Deluxe Edition will also include an in-depth “Behind the Scenes at Firaxis with Civilization V” video feature, as well as the game’s epic soundtrack.

Gamers who pre-order any version of Sid Meier’s Civilization V from Steam will receive the downloadable bonus content, Cradle of Civilization Map Pack: Mesopotamia, for free when the game is available. The map pack will let players experience the traditional Western and Middle Eastern “Cradle of Civilization.” The pack will include the Fertile Crescent with the Nile River valley to the west and extending east down the Tigris and Euphrates river valleys to the Persian Gulf. Leaders will be able to explore new terrain, cultures and conquests."
 

Lefordítom szabadon a lényegét:

"A 2K Games és a Valve a mai napon bejelentette megállapodásukat, hogy a Civ5 valamennyi PC-s verziójában jelen lesznek a Steamworks elemei. A Steamen keresztül lesz megvásárolható a játék egy speciális digitális Deluxe Edition kiadása is. Azok, akik elővételben veszik meg Steamen a sima vagy deluxe kiadást, kapnak egy ingyen térképet is a játék megjelenésekor (lásd lejjebb).

A Steamworks elemek [általánosságban] többek között az automatikus frissítést, a Steam Achievements-eket [valamilyen játékon belüli eredménnyel/akcióval kiváltott extra játékelem], letölthető tartalmakat, többjátékos partnerkeresést és egyebeket jelentik.

A digitális Deluxe Edition tartalma: egy 19. nép, a babiloniak, akiknek vezetője II. Nebukodonozor (kb. i.e. 630-561). Speciális egységük a babilónai íjász. A Deluxe kiadás tartalmazza továbbá: a „Színfalak mögött a Firaxis-szal” videót, valaimnt a játék zenéjét.

Akik előre megrendelik a játék valamelyik verzióját Steamen, azok ingyen megkapják a letölthető bónusz tartalmat, melynek címe: „A civilizáció bölcsője térképcsomag: Mezopotámia”. A csomag tartalma a termékeny félholdat mutatja be, nyugati széle a Nilus vidéke, keleti a Tigris és Euphrátesz folyók a Perzsa-öbölig. A népek vezetői új terepet, kultúrákat és hódításokat élhetnek meg."
 

*

Huhh... Vegyünk egy mély levegőt...
...és próbáljuk meg higgadtan szemlélni a fentieket.

1.

Ma már együtt kell élnünk azzal, hogy a kiadó igyekszik valami védelmet találni a kalózkodás ellen. Hát, a 2K a Steamet találta ki megoldásnak - a védelem (DRM) szempontjából ez talán sok rossz közül egy kisebbik rossz változat.

Vacakság, hogy kötelezővé teszik az internetet a telepítéskor, meg hogy majd kell net a peccseléshez is, de talán utóbbit majd lehet másképp is, és amúgy meg telepítés után lehet játszani net nélkül is, ha ehhez beállítod a Steamet.

2.

A Steamet azért is választották, mert így a multi-player játék és a peccselés, no meg a moddolás immár (részben) a Steam felügyelete és gondozása alatt mehet, talán kevesebb gond a kiadónak... (sajnos nagyobb kontroll felettünk, játékosok felett, ez biztos...)

Erről nincs amúgy megalapozott véleméynem, nem ismerem a Steamet...

Steamről wikipédián: en.wikipedia.org/wiki/Steam_(content_delivery)

3.

Na, itt van a letölthető tartalom (DLC).

Most elsőre ez a Mezopotámia-térképcsomagot - és voltaképp a Steam-exkluzív digitális "deluxe" kiadást is - jelenti - szerintem ez egy nem túl szimpatikus húzás (diplomatikus vagyok, remélem...). Nyilván majd kapható lesz a térkép is, meg a 19. nép, a Babilon is külön, mondjuk 3 vagy 5 dolcsiért/euróért - efelől nincs kétségem.

Csak remélni tudom, hogy a kiadó, elsősorban a Firaxis, nem hülyül meg, és tartja magát keményen, vagyis NEM LESZNEK nyakra-főre ilyenek - főleg nem a játékmenetet befolyásoló cuccok! - bekínálva a népnek, hogy vegyük meg. Ezt én nagyon nem csípném, és a civ-nél ezt nem is tartom érthető lépésnek, ha gyakran lennének ilyen mini-expansion húzások.

Erősen remélem, hogy a civ-ben nem lesznek Steam Achievements-ek!

Maradjanak meg a peccselésnél, és a 2 évente eladott bővítés-csomagoknál
(lásd civ4 Warlords, Beyond the Sword), aztán felőlem hívhatják ezt DLC-nek...

*

A Civfanatics fórumon, és a 2K fórumon is van egy 2K kontakt,
egy bizonyos "2K Elizabeth",
aki igyekszik válaszolni a reakció és kérdés özönre,
ha összegyűlik valami érdemleges, még jelentkezem...

...addig is várjuk kitartó optimizmussal, hogy azért rendben lesz minden a játék körül,
és persze magáról a játékról lenne jó írni ismét...

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civ5.blog.hu/api/trackback/id/tr301987852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halbikvera 2010.05.10. 11:50:56

Lehet már tudni, melyik a 18 civilizáció illetve kik a vezetők? Ugyanaz vajon, mint a BTS vagy esetleg vmi újítás?

dylan73 2010.05.10. 12:42:01

@halbikvera:

egy híján már tudjuk:

America/Washington
Germany/Bismark
Aztec/Montezuma
Japan/Oda Nobunaga
China/Wu Zeitein
Arabia/Harun al-Rashid
Mongolia/Genghis Khan
Rome/Augustus Caesar
France/Napolean
India/Gandhi/City Growth focused
England/Elizabeth/Naval Power focused
Songhai/Askia/Conquest focused
Russia/Katherine/City Expansion focused
Ottomans/Suleiman
Egypt/Ramesses
Greece/Alexander the Great

dylan73 2010.05.10. 12:43:36

@dylan73:

azazhogy, ez még csak 16 :)

dylan73 2010.05.10. 13:20:08

Közlemény: az áprilisi bejegyzésem is talán csak most lett elérhető, bocsánat érte... (elfelejtettem publikálni)

emőkedr 2010.05.11. 07:50:23

@dylan73: :) Most olvastam el, gyanús is volt, hogy eddig nem láttam, de megnyugodtam, amikor olvastam a kommentedet.:) Ezek szerint ennyire nem vagyok hülye.:)

Kínánál Wu Zetian frankó, az egyetlen kínai császárnő, a középkori aranykorból.:)

Az a Songhai az vajon mi?

halbikvera 2010.05.11. 07:52:15

@emőkedr: Songhai az kb. Mali.:) Legalábbis egy helyen voltak.

halbikvera 2010.05.11. 07:53:44

@dylan73: Az előző post nekem is csak most tűnt fel, s én is erősen melepődtem.

halbikvera 2010.05.11. 07:55:18

Én a polinézeket hiányolom már jó ideje a civilizációk közül, vagy esetleg az ausztrál őslakosokat.

Looloo 2010.05.11. 09:43:08

Az auszikkal sztem az a gond, h igazából nem volt civilizációjuk, bár ez mondjuk a natív amerikaiak esetében sem volt gond a civ4-nél.
A polinézek jó ötlet, de (legalábbis ha a Föld bolygón gondolkodunk) igényelne némi átalakítást. Az egyplotos szigeteken nem jutnának semmire, ha meg alapból lenne egy moai szobor minden városban, az meg túl nagy előny lenne. Talán egyéni egységekkel lehetne kivitelezni. Munkás helyett (mivel azzal úgysem tudnak mit kezdeni) lehetne egy olyan egységük, ami a vízen képest valamiféle megművelést létrehozni, amivel shieldhez jutnának. Plusz kéne még nekik valami spéci kezdetleges hajó megemelt egységszállítási kapacitással meg esetleg nagyobb mozgással. A seregeik viszont gyengék kellenének legyenek, hiszen csak hajóról tudják őket támadni.
süti beállítások módosítása